понеделник, 6 април 2015 г.

Козунак с портокалов аромат



Продукти:
700 г брашно
10 г суха мая
щипка сол
200 мл прясно мляко
70 г краве масло
50 мл олио
5 яйца/единия белтък отделете за намазване/
150 г захар
1 ч.л. течен подсладител
кората на 1 портокал
сока на половин портокал
3 прахчета ванилия

по желание - стафиди, локум, течен шоколад
едри кристали захар за поръсване



          Замесете козуначеното тесто по обичайния начин. Аз меся в машината и спазвам следната последователност - разбивам леко с вилица яйцата с топлото прясно мляко. Добавям течния подсладител, портокаловата кора и сок, ванилиите. Изсипвам в контейнера на машината. Пресявам брашното, добавям към него захарта и разбърквам. Изсипвам върху яйчната смес. Най-отгоре поръсвам маята. Включвам машината на програма Тесто. Разтопявам маслото и смесвам с олиото. Изсипвам лъжеца по лъжица при месещото се тесто и изчаквам всеки път, за да се поеме. След края на цикъл месене нулирам машината и стартирам отново, за да меси два пъти. Оставям тестото още поне 45 мин в машината след края на програмата.


            Втасалото козуначено тесто разделете на две. Може да сплетете с плънка от стафиди, локум, орехи, да направите кифлички или руло с мармалад, орехова плънка, шоколад. По тази рецепта се получава страхотен козунак, ароматен, плътен, с много конци.





7 коментара:

  1. Мек, пухкав, със страхотни конци!
    Поздравления, Мариетка!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Marieta, zdraveite, istinsko udovolstvie e covek da se razhodi iz Vashia blog palen s tolkova interesni i nai vece hybavo predstaveni recepti. Bih iskala da Vi popitam, ako niamam tecen podsladitel, kolko zahar oshte shte triabva da dobavia . Blagodaria predvaritelno i sajaliavam, ce e na latinica. Vesesli Velikdenski praznici!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Милена и благодаря за хубавите думи!
      Целта с добавянето на течен подсладител е да се избегне добавяне на по-голямо количество захар, което пречи на маята и оттам на бухването на тестото. затова ако нямате течен подсладител добавете още съвсем малко захар - 20-30 г и ако смятате, че няма да е сладко разчитайте на пълнежа - локум, мармалад, шоколад ще направят козунака достатъчно сладък.
      Поздрави и пожелания за светли празници!

      Изтриване
  3. Mnogo Vi blagodaria!!! Badete vse taka kreativna !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте ,Мариета ! Случайно попаднах на вашият блог ,търсейки рецепта за козунак с течна сметана.Измежду многото рецепти се спрях на вашата .Досега не съм правила с такава сметана (от заквасената съм много доволна)и затова първият ми въпрос е доволна ли сте от резултата или да я заменя с пр.мляко .Пиша тук ,защото искам да оформя ,като вашият венец, с плънка. Много се затруднявам,..колко дълги трябва да са фитилите ,за да покрият дъното на кекс форма с ф-24 см(вашата с какви размери е). Аз искам да са 2 фитила и да ги усуча като мартеница .и оше ..колко гр,тесто ,не мога да се ориентирам да използвам за венец ,като вашият ,много красив и чудесно изпечен .Много ще се радвам ,ако ми помогнете.. Блогът ви е прекрасен !Със сигурност често ще ви гостувам.
    Хубав ден!
    Геви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за милите думи! Всички рецепти за козунаци в блога приготвям многократно, така че смятам са доста сполучливи, може смело да ги ползвате.За фитилите - може би около 40 см всеки е достатъчен. От тази доза ще направите 2 венеца, така че разделете тестото на 4. Вярвам, че ще изпечете най-вкусния козунак за своите близки!
      Светли и благословени Великденски празници ви желая!

      Изтриване