неделя, 1 септември 2013 г.

Конфитюр от праскови

 
 
 Продукти:
3 кг праскови /обелени и нарязани на кубчета/
800 г захар
1 ч.л. лимонена киселина
 
          Изберете добре узрели, но не прекалено меки праскови. Измийте ги, обелете и нарежете на кубчета. Засипете със захарта и оставете за една нощ в хладилник.
          Сварете конфитюра на умерен огън като бъркате непрекъснато и обирате отделената пяна. Готов е, когато лъжицата започне да оставя диря по дъното на съда. 5 мин преди края на варенето добавете лимонената киселина.
           Разсипете в сухи бурканчета, затворете и обърнете надолу с капачките. За по-голяма сигурност стерилизирайте за 15 минути.



7 коментара:

  1. Слънце, запечатано в малки бурканчета за зимните дни! Толкова е вкусно това сладко! Прелест! А комбинацията от сладолед, парченца шоколадово брауни и отгоре от това ароматно изкушение е неустоима. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм на вълна компоти и конфитюри и друга зимнина и ми не остава време да кача рецептите и снимките :) Изглежда изкусително, какъвто си е - ароматен и вкусен!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!Какво значи да се стерилизира за 15 мин??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Стерилизация при приготвяне на консерви означава бурканите да се варят в съд с вода, която ги покрива напълно, за определеното в рецептата време, отчетено след момента на завиране на водата.

      Изтриване
  4. Благодаря за отговора!!А има ли вариант в конкретния случай да се пропусне стерилизирането или е задължително??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, остава вариант насипване горещо в бурканчета, затваряне и обръщане надолу с капачките. Ще се вакуумират и конфитюрът ще се запази без про
      блеми.

      Изтриване
  5. Благодаря!Лек ден :)

    ОтговорИзтриване