неделя, 12 май 2013 г.

Мекици с кисело мляко



Продукти:
400 г кисело мляко
1 равна ч.л. сода бикарбонат
100 мл вода
2 яйца
1 с.л. захар
щипка сол
3 ч.ч. брашно/ или до получаване лепнещо тесто/




          Разбъркайте киселото мляко със содата, добавете водата, солта и захарта. Леко разбийте яйцата, изсипете при млечната смес и добавяйте постепенно брашното. Бъркайта с тел на ръка, докато получите сравнително рядко, лепнещо тесто, което едва се оформя на топка. Оставете го за 30 мин да почине.
         С обилно намаслени ръце късайте от тестото, разтегляйте на тънички мекици и изпържете в маслена баня от двете страни до златисто. Отцедете от излишната мазнина върху домакинска хартия. Поръсете с пудра запар и сервирайте.

10 коментара:

  1. Невероятни са, Мариета! Много ги обичам и тези бих хапнала за закуска. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова са апетитни!
    Хубава неделя, Ети!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, какви са пухкави! Скоро не съм правила. Мариетка, провокираш!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко са пухкави и апетитни... Взимам си едничка и си я скривам утре за закуска.
    Поздрави, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  5. Днес ги приготвих страхотни са :))

    ОтговорИзтриване
  6. Малиии... тази събота и неделя ще правим микичета :D

    Вземам си едно кисело мляко за айрянец да си подквася и малко сиринци и сядам на закуска с цялото семейство :) И после на гости сме го запланували до едни приятели в Самоков, ама айде стига с моите неща :D

    ОтговорИзтриване
  7. много хубави мекички....

    ОтговорИзтриване
  8. Току-що замесих това тесто и още в началото бях убедена,че водата ще е напълно излишна - права бях ! Това тесто изобщо няма нужда от каквато и да е вода . Имайки пред вид , че използвах домашно кисело мляко , т.е. ГЪСТО , поради добавената вода ми се наложи да увелича драстично количеството брашно . Ползвам мерителната чашка от хлебопекарната ми и вместо 3 чаши ,спокойно ми отидоха 5 , иначе просто не виждам как бих могла да оформя каквото и да е с ръце от тестото с консистенция на кал ! И понеже се съмнявам да бухнат мекиците , добавих бакпулвер , защото все пак разликата в количеството брашно щеше да даде отражение на качеството . Хубаво би било да си коригирате рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй като на практика сте приготвили Вашите мекици по съвсем друга рецепта, няма защо да коригирам моята, която за мен е сполучлива и непрекъснато приготвям по нея мекици.

      Изтриване