понеделник, 1 април 2013 г.

Ябълкова тарта









Продукти:
1 кг ябълки
2 големи яйца
200 г захар + 2 с.л. за поръсване
150 г брашно
7 г суха мая
 щипка сол
3 с.л. зехтин
100 мл прясно мляко
1 ванилия



          Обелете, почистете ябълките и ги нарежете на кубчета.
          Яйцата разбийте до побеляване със захарта, добавете зехтина и  брашното, смесено със солта и маята. Прибавете прясното мляко на порции, като след всяка разбърквайте добре
          Добавете към тестото ябълките и ванилията. Разбъркайте. Изсипете в тортена форма /диаметър 24 см/, покрита с хартия за печене. Заравнете, поръсете с 2 с.л. захар.              
          Изпечете тартата за 40 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса докато стане златиста на цвят. Проверете готовността с клечка за зъби.




Източник: 50 фантастични празнични десерта/ декември 2010 г
          

12 коментара:

  1. Мариета, чудесна ябълкова тарта се е получила!
    Чудесни снимки!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам сладкиши с плодове, особено с ябълки как обичам...
    Мариетка, чудно предложение. Изглежда толкова сочно и вкусно.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е! Сочна и убедена съм - много ароматна!
    Поздрави и хубава, слънчева седмица, Ети!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен сладкиш,много ми хареса!
    Представям си колко е вкусен.
    Записвам си рецептата,благодаря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошна е, Мариета! Вкусна, ароматна и много красива! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ето това е една уникална тарта,с неповторим аромат на ябълки и превъзходна текстура!Страшно ми хареса,Мариетка,отмятам си я за направа!Надявам се ремонта върви по план!Хубав,слънчев и усмихнат месец да ти е!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, след като има мая не трябвали преди печене да удвои обема си?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Не, не е нужно предварително втасване, тартата набухва леко при самото печене.
      Хубав ден!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора .

      Изтриване
  8. Благодаря ви,момичета! Извинете ме и за дългото отсъствие, но съм във вихъра на ремонтните дейности и от няколко дни дори нямам печка...до скоро!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда толкова крехка и сочна. Направо я усетих по небцето. Имам още ябълки, така че непременно ще се възползвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Така става когато готвенето стане страст :)Всичко изглежда много апетитно :)
    Много ми хареса този ябълков тарт Мариета!Ще се възползвам от предложението ти…поздрави!

    ОтговорИзтриване