неделя, 4 декември 2011 г.

Торта "Естерхази" - честит рожден ден, принце мой!


            Рецептата на тази торта е толкова популярна, че ако трябва да изреждам всички източници, ще стане прекалено дълго. Вариациите в продуктите за приготвянето й са съвсем леки, което означава, че сътвореният преди повече от век шедьовър на сладкарското изкуство е съвършено завършен  - една хармония от леки бадемови платки и плътен яйчено-маслен крем. Пал Антал Естерхази бил знаменит унгарски политик и аристократ, министър на външните работи на Австроунгария /1776 - 1866/. Историята не дава еднозначен отговор за това, дали той сам е създателят на тази торта, или просто много я е обичал. Някой източници твърдят, че тя е създадена от придворния му готвач за рождения ден на сина му. Но това всъщност не е толкова важно. Класика остава шарката от шоколад върху белтъчната глазура, последна нотка от прекрасната, аристократична симфония на сладката наслада.
       


           Торта за принц. Това е торта "Естерхази".
           
           А днес моят принц има рожден ден. Направих му тази торта с всичката любов, на която съм способна. Лекият горчив дъх на бадемите загатва за горчилката, която той понесе заради мен. Не го видях да плаче,  сигурно е плакал сам...плътен, сладък яйчено-маслен крем...тържество на сетивата, радост и щастие, споделена обич...бяла глазура...бели коси в слепоочията...от безсънните нощи над изгарящите от температура детски челца, от разцепената от люлка  главица, от всяка една синина на момчешките колене, от моите и техните болки...от тревоги и грижи...шоколадова паяжина....страстна, тръпчиво-сладка и дъхава...вплетена в глазурата... като нас двамата...черно до бяло...цял живот...ръка за ръка...

          Принце мой, обичам те!
         



За бадемовите платки:
200 гр бадеми
8 белтъка
180 гр захар
2 ванилии

За крема:
9 жълтъка
150 гр пудра захар
50 гр брашно
250 мл топло прясно мляко
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилии

250 гр меко краве масло

За глазурата:
1 белтък
150 - 200 гр двойно пресята пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
2 ванилии
30 гр натурален шоколад

едро смлени бадеми за декорация на борда




         Разбийте белтъците като добавяте постепенно захарта до получаване на сняг с твърди връхчета. Запечете в сух тиган закратко бадемите и ги смелете на ситно брашно. Добавете в белтъчния сняг ванилиите и бадемовото брашно и внимателно с шпатула го разбъркайте.
          Очертайте върху хартия за печене 5 кръга с диаметър 24* см. Разпределете върху всеки от тях бадемовата смес и изпечете в умерена фурна /включете я да загрява предварително/ 5 платки - внимавайте, готови са за около 7-8 мин - докато краищата порозовеят. Изваждайте от тавата всяка платка веднага, за да не прегори допълнително от топлината й. След изстиване внимателно обърнете наобратно и разлепете хартията.
Разбийте жълтъците със захарта, добавете пресятото брашно, лимоновата кора, ванилиите и топлото мляко. Сварете до сгъстяване на водна баня като бъркате непрекъснато, за да не загори. Охладете. Разбийте маслото на пухкав крем и го добавете лъжица по лъжица към яйчено-масления.



          Сглобете тортата, редувайки платка с крем. Завършете като намажете с много тънък слой крем най-горната платка и борда на тортата.
          Пригответе белтъчната глазура. Добавете лимоновия сок в белтъка и започнете да биете на ниски обороти на миксера. Прибавяйте пудрата захар на порции, докато получите глазура с необходимата гъстота - кремообразна, лъскава, гъста като кексово тесто. Ако случайно прекалите със захарта - втечнете я с малко лимонов сок и обратното.
          Разтопете на водна баня настъргания шоколад, сипете го в найлоново пликче и отрежете съвсем малко крайчето му. Сега работете бързо - излейте внимателно глазурата върху тортата, накланяйки внимателно подноса така, че тя да облее цялата горна повърхност. Начертайге спирала с шоколада, започвайки от центъра и много бързо изтеглете радиално 8 ивици от центъра към периферията и още 8 - в обратна посока - отвън навътре, за да получите характерната шарка "Естерхази". Ако се забавите шоколадът ще стегне и няма да успеете.
          Завършете тортата, панирайки борда със смлени бадеми.
        


21 коментара:

  1. Мариета,
    да е жив и здрав принца на твоя живот!
    И да се радвате от тук нататък на всичко,което ви се случва !
    А тортата е чудесна и паяжината е страхотна!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. МАРИЕТА, да ти е жив и здрав половинчо.
    Тортата е неуписуемо примамлива БРАВО!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е жив и здрав принца! Спретнала си му много хубава и вкусна торта!

    ОтговорИзтриване
  4. Oх, бива ли толкова ...ммм...съблазън на едно място? Ще я сънувам. Още не съм я правила.
    Всичко най-хубаво за принца. А толкова поетично си го казала... И снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариетка, да ти е жив и здрав принцът!
    Прекрасна е тортата. А как хубаво си го написала...

    ОтговорИзтриване
  6. Мариета, да е жив и здрав принцът на твоя живот! Да се обичате много и да имате един безкраен низ от хубави и положителни събития! Тортата е страшно красива, а със сигурност и вкусна! Личи си, че направена с много любов!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей Мариетка!! До изречението - "Принце мой" вече бях с насълзени очи, защото всичко това, може да го каже и почувства някой, който го е преживял и е оставил трайна и дълбока следа в сърцето му. За щастие това е "солта" на житейския ти път, затова се слага и щипка сол в сладкарството, че не всичко е приказно захарно..
    Пожелавам от цялото си сърце, повече захар в живота с твоя принц!!
    Пепика
    Пепика

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден на половинката ти, Мариета! Да ти е жив и здрав!
    Тортата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. Да ти е жив и здрав съпругът, Мариета!
    Нека никога вече не усещате ни на грам горчилка от живата!

    Хубава празнична вечер!

    ПП: Тортата е страхотна, но не съм си и помисляла, че за него няма да направиш най-сладката, най-сочна, най-нежна торта!

    ОтговорИзтриване
  10. Мариета, да ти е жив и здрав принцът!
    Адмирации за тази чудесна торта и начина ,по който си я представила!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Мариетка, Честит Празник на любимия ти и на теб! Здраве и много щастие пожелавам и на двамата!
    Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  12. Момичета - Катерина, Дани, Зиче, Петя, Ивейн, Илиана, Биби, Пепика, Яна, Пепчо, Мира, Еос - благодаря ви от сърце - и за хубавите пожелания за съпруга ми, и за високата оценка за тортата!
    А тя наистина е страшно вкусна, ако не сте я правили - определено си заслужава врътнята.
    Хубава нова седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник и на двама ви! Нека все така живота ви да продължава ръка за ръка и да е сладка любовта и споделени дните ви :)
    А за тортата просто нямам думи! Красива, нежна и изкусителна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник! Прекрасно меню и още по-прекрасна торта е получил съпругът ти за рождения си ден :) Личи си любовта, която си вложила!

    ОтговорИзтриване
  15. Мариетка,първо ще кажа да ти е жив,здрав и все така обичлив и трудолюбив принца!Да е все така крепкото рамо в твоя живот и все така буен,да те води на страхотни пътешествия на крилете на мотора и любовта!
    Освен това ще отбележа със задоволство,че най-после си постнала големи снимки,за което ти говорих още когато гостува при мен.Защото така изпъква идеално тази невероятна торта в целия й приказен блясък!
    Снимала си я и си я нагласила разкошно!
    Със сигурност е била ужасно вкусна!
    Жалко само,че времето не е било твой съюзник и не си могла да осъществиш страхотните планове са тортата за този повод,но....животът продължава,и утре е ден,и пак ще дойде празник....Попътен вятър на любовта ви!
    И последно-определено ме задминаваш по откровения,нищо че сме една зодия :)!

    Прегръдки и за двамата!

    ОтговорИзтриване
  16. Мариета, честит рожден ден на съпруга ти! Да сте здрави и да се обичате още много години! Прекрасна торта, толкова нежна и непреходно елегантна!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Мариета, с малко закъснение искам да отправя най-хубавите пожелания за твоя принц и теб! Да ти е жив и здрав и заедно да бъдете много и безкрайно щастливи! Всеки има своите трудни моменти в живота, но всичко отминава и нека само хубави емоции ви съпътстват занапред! Тортата е много изкусителна и благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятна торта, много красиво поднесена и за чудесен повод! Здраве, успехи и дълголетие желая на рожденика, а теб поздравявам с невероятното майсторство! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Прекрасна торта за прекрасен съпруг, поне така го видях чрез твоите думи! Да ти е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  20. Габи, Алби, Мира, Р. Ангелова, Ева, Павлети, много благодаря за чудесните пожелания!
    Роси, не успях със замисъла, а толкова исках...но права си - имаме още много поводи пред нас, все някога ще успея...благодаря ти за топлите думи!
    Сърдечни поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване