сряда, 6 юли 2011 г.

Торта "Тигрово око" - на гости на Кулинарен еликсир

         Когато преди малко повече от месец получих първата си покана за гостуване в друг блог, честно казано се почувствах доста, как да се изразя - объркано. Нямаше как поканата на Еликсир да не погъделичка моето самолюбие, но едновременно с това се стъписах. Ами сега? Ами ако не се получи това, което тя очаква от мен и аз от себе си, ако се изложа...поканата на тази невероятно мила дама и истинска вълшебница в кухнята съвпадна с нашето пътешествие. Затова помолих за отсрочка. После пък, като се върнахме, ме налегнаха куп неотложни задачи и ето , че се изтърколи месец...
          Днес вече ви каня в едно невероятно вкусно и уютно местенце - на гости на Кулинарен Еликсир, където заедно да се насладим на неустоимото съчетание от ронливо, маслено тесто, нежен като облак белтъчен сняг и плътен, оставящ трайна следа карамелен вкус - или с две думи - на торта "Тигрово око", получила новото си име с първите "щрихи" по декорацията й - заради шарките на тъмния шоколад върху златистият карамелен крем и жълтото в "окото" няма как да не ви заприлича на тигър, нали?


          


         



Необходими продукти за блатовете:
250 гр маргарин
100 гр захар
4 жълтъка
350 гр брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
2 с.л. какао

15-20 захаросани бели череши*
2-3 с.л. конфитюр от кайсии /или друг по-кисел конфитюр/
50 гр ситно нарязани орехи

За белтъчния крем:
4 белтъка
200 гр захар

За крема с карамелизирано кондензирано мляко:
1 консерва подсладено кондензирано мляко**
250 гр меко краве масло

За декорация:
100 гр ситно нарязани орехи
50 гр натурален шоколад





*Ако не разполагате с готови захаросани бели череши, може да си приготвите сами като мен. За целта почистете от костилките 20-30 бели череши и ги пуснете да поврат 10 мин в гъст захарен сироп. Отцедете от сиропа и охладете.





**Карамелизирайте кондензираното мляко 1 ден предварително. За целта поставете консервата без да я отваряте във висок и дълбок съд и покрийте поне 3-4 пръста над нея с вода. Сложете да се вари за 3 - 3,5 часа като следите да не остава на сухо. Доливайте гореща вода при необходимост. Охладете.











Приготвяне:


          Към мекия маргарин добавете захарта и разбъркайте добре. Не използвайте миксер, а телена бъркалка. Добавете жълтъците и бъркайте, докато се усвоят. Ароматизирайте с ванилиите. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на порции към жълтъчно-маслената смес и замесете тесто. Не месете продължително. Полученото тесто е ронливо и леко лепнещо.



Разделете го на три части и към една от тях добавете какаото. Размесете бързо докато тестото се оцвети в кафяво. Всяка топка завийте във фолио за свежо съхранение и охладете за 1 час в хладилник.






Застелете дъното на форма за торта с откопчаващ се борд с диаметър 22 см с хартия за печене. Извадете от хладилника едната неоцветена топка тесто и разстелете по дъното на формата с помощта на пръстите си - тестото е ронливо, работете бързо и притискайте отделилите се трохи  - слепват се бързо.



Намажете получения тънък блат с кайсиевия конфитюр и посипете с орехите.










Разделете оцветеното с какао тесто на 12-15 парчета. Оформете малки питчици и в центъра на всяка поставете по една захаросана бяла череша.






Свийте на топка, прехвърляйки от едната длан в другата /от топлината на ръцете масленото тесто се отпуска и позволява по-лесното оформяне/. Наредете какаовите топки на разстояние една от друга върху посипания с орехи блат.








За белтъчния крем  разбийте на гъст сняг белтъците със захарта. Изсипете върху какаовите топчета и заравнете, така че да са покрити отгоре.









Покрийте формата отгоре с фолио, за да не изгори белтъчния крем и изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 45 минути. Извадете щом бодната клечка излезе суха. Оставете да се охлади поне 2 часа.
Разстелете по същия начин и последната топка тесто. Изпечете тънък блат /следете да не изгори - готов е за не повече от 12-15 мин. Охладете го.





За карамеления крем изсипете при мекото масло карамелизираното кондензирано мляко и разбийте с миксер на пухкав крем.
Изсипете малко повече от 2/3-ти от карамеления крем върху тортата и заравнете. Много внимателно, тъй като е много трошлив, поставете върху карамеления крем изпечения блат.








Покрийте внимателно цялата торта - отгоре и отстрани с останалия крем. Посипете плътно целия борд на тортата и 1 см от края на горната й повърхност с орехите. Декорирайте с разтопения на водна баня шоколад, наподобяваойки тигрови шарки.
          Охладете преди сервиране.
          Тортата е най-вкусна поне 24 часа след приговянето й.     









    

11 коментара:

  1. Ах, това е гостуване мечта!
    Мила Мариета, тортата е невероятна. Четейки рецептата имах чувството, че вече усещам невероятният и´ вкус. Откровено казано завиждам неблагородно ;) на Еликсир за гостенката и´ и за неустоимата торта.

    Venetta

    ОтговорИзтриване
  2. Мариетка, да те поздравя и тук за прекрасната торта, с която гостуваш на Елексирчето!! Щастливка е тя с гостенка като тебе!!! А тортата е истинска ФАНТАЗИЯ!!! Отмъквам си едно голяяяяяямо парченце :))

    ОтговорИзтриване
  3. Мариета, стахотна е тази торта!!!Толкова вкусна изглежда....

    ОтговорИзтриване
  4. Венетта, Мина, Аелис, думите ви значат толкова много за мен - благодаря за голямото признание, което ми оказвате!
    Ще ми се да можех и в действителност да ви почерпя с парче от тортата...всъщност, знае ли човек, може пък и да се случи!
    Прекрасна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Тортата изглежда страхотно! Разрезът е много ефектен, а самото изпълнение е блестящо! Поздравления и за гостуването.
    Само към този маргарин имам толкова резерви, никога не бих го ползвала в сладкиши, а и където и да било по принцип :)
    Имаш ли причина да го ползваш, чисто информативно питам.. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ири, благодаря за високата оценка!
    Маргаринът е даден в оригиналната рецепта и тъй като приготвях тортата за пръв път се опасявах да не проваля нещо. Сега вече смятам, че ако се замени с масло също ще се получи.
    Ето и повод скоро да я направя пак.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Тортата изглежда прекрасно!
    И мен разреза много ме впечатли.
    Поздрави, Мариета и пожелание за още много такива великолепни творения!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошотия е тая торта, поздравления Мариета!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, Мария, благодаря ви!
    Наистина тортата си заслужава, вкусът и е зашеметяващ!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина прекрасна торта. А как бих хапнала от нея... :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много ефектен разрез има тортата, надявам се и вкусът да е чудесен ! Мисля, че замяната на маргарина с масло е малко неподходящо, тъй като влажността на тортата идва от съдържанието на влага в маргарина, маслото е с по-ниско съдържание на влажност! Но пък не всеки обича блатовете да са много влажни, така че е въпрос на избор!

    ОтговорИзтриване