събота, 22 януари 2011 г.

Крем супа с тиква и праз

Вкъщи вечер е просто невъзможно да гледаш телевизия. Събираме се всички, всеки разказва как е протекъл денят му...център на внимание, естествено, е най-малкият,  който след "послушния" ден в градината е във вихъра на  силата си / да не кажа беса.../.
Та така беше и преди няколко вечери - успях само с едно око да зърна някакво кулинарно предаване с вряща тиква в тенджерата. Не можах и да чуя сред цялата олелия съставките, но реших скоро да опитам.
До тази сутрин, когато отваряйки хладилника, ме посрещна огромна тава с резени яркооранжева тиква. Извадих я с намерението да я изпека, но след малко пак я прибрах, защото последната си я изядох почти сама. Тогава ми "светна" за супата и тя взе, че стана. И не само стана, а ми стана много вкусна даже. Нямам намерение да споделя съставките й с децата, защото ще бутнат чиниите, без да опитат, но ще я споделя с вас - тиква има все още, праз също, добавете щипка кимион и...грабвайте лъжиците!


Продукти за 4 порции: 
1 парче обелена тиква /около 200 грама/
1 стрък праз
2 картофа
1/2 каф. л. смлян кимион
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

За крутоните:
2 филии хляб /за предпочитане - по-сух/
1 с.л. зехтин
1 каф.л. шарена сол
чубрица, босилек или друга подправка по желание

Нарежете тиквата и праза на дребни парчета, залейте ги с 1 л. вода и сложете да се варят. След 20-тина минути добавете картофите, също нарязани на кубчета, овкусете супата със солта и зехтина и оставете да ври до омекване на зеленчуците. Пасирайте я, добавете кимиона и дръпнете от огъня след 5 минути.

За крутоните нарежете хляба на еднакви кубчета, поръсете със зехтина, шарената сол или други ваши любими подправки. Запечете във фурната докато почервенеят.
Поднесете супата с лъжица заквасена сметана или гъсто кисело мляко, крутони и зелена подправка по ваше желание /аз поръсих с целина/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар